Verslag

Mijn dag bij Dow begon om 8u 's ochtends waar ik een voorstelling kreeg over het bedrijf door Luc Renier. Het was een boeiende presentatie waar ik meer uitleg kreeg over de kernactiviteit van Dow. Luc vertelde mij ook wat meer wat zijn job inhoudt.
Om 9u begon ik met mijn interview om nadien de manager te observeren in zijn eigen bureau. Luc zijn dag begint bij het nakijken van zijn mails en dringende problemen op te lossen. Daardoor heb ik een uurtje later Katja Spannmann mogen observeren. Zij heeft mij alles uitgelegd over de werking van de marine-afdeling waar ik later de werknemer ging observeren.
Aangezien ik de afdeling en haar job interessant vond besloot ik ook met haar een interview te doen. Nadien volgde ik een daily meeting van de marine managers bij. Tijdens deze meeting werden alle schepen die onderweg waren besproken en de problemen die er waren. Samen nemen ze beslissingen over oplossingen.
Om 12u hadden we lunch in de cafetaria van Dow. In de namiddag ben ik het MSC Team gaan observeren maar vooral Bart Rijckaert. Wat me opviel was dat de sfeer hier anders was. Ze werken met 6 in 1 ruimte en dan is er ook wat meer sociaal contact. Bart legde mij uit wat iedereen doet en stelde zijn afdeling voor. Nadien heb ik ook een interview met hem afgenomen en dan begon de observatie. Hij was bezig met een 'demurrage'. Dit is een vergoeding die de rederij betaald als de goederen later geleverd worden dan afgesproken.
Om 15u volgde ik een meeting bij met Luc over de vluchtelingproblematiek in de transportsector. Het was een meeting die via de telefoon verliep met top managers in andere landen. Het probleem is dat vluchtelingen zicht proberen te transporteren via camions en Luc had daar een oplossing voor gevonden om ze tegen te houden. Dit is nodig want de lading die vervoerd wordt, kun je anders niet verkopen maar het belangrijkste is dat het levensgevaarlijk is voor de mensen.
Ik vond het een zeer leerrijke stagedag met boeiende gesprekken.
Interviews
Luc Renier
Transportveiligheid en duurzaamheid binnen de logistieke afdeling zijn twee zaken waar Luc Renier mee bezig is op Dow. Met een diploma industrieel ingenieur - micro elektronica op zak en een pak ervaring voert hij zijn job uit.
Zelf vindt hij twee capaciteiten belangrijk voor zijn functie. Ten eerste goede strategieën kunnen opstellen en ten tweede mensen kunnen inspireren en betrokken houden naar je visie toe. Over de tweede capaciteit geeft hij soms opleidingen aan andere leaders. Zelf volgt hij er bijna nooit maar probeert door middel van zelfstudie up-to-date te blijven over alles wat duurzaamheid betreft.
Veel vrijheid krijgen en invloed hebben zijn twee grote voordelen van zijn job volgens Luc. Langs de andere kant is het jammer dat het een Europese job is waardoor communicatie vooral via telefoon en mail verlopen. Het persoonlijk contact is toch wel een gemis bij de job. Daardoor reist hij maar 5 à 6 keer per jaar. Hierdoor kan Dow kosten besparen.Naast kostenbesparen heeft Dow ook nog andere normen, kernmerken die terug te vinden zijn in de visie en missie. Daarin was een van de punten 'een gerespecteerd bedrijf zijn'. Voor de transportveiligheid is de uitdaging voor Luc om de functie zo goed mogelijk uit te voeren. Hierdoor krijgt het bedrijf een goed imago omdat ze niet voor fouten of ongelukken met transport in het nieuws komen.
Een andere uitdaging vinden we bij zijn functie van duurzaamheid. Het bedrijf wil uiteraard nog winst maken maar zoekt toch een manier om dit duurzaam te doen. Luc kijkt wat ze kunnen doen op 10,20 jaar tijd om hieraan te werken.
Luc Renier is trots op twee realisaties. De eerste gaat over zijn vorige functie waar hij aan het hoofd van de logistiek stond met een team van 80 werknemers achter hem. Deze job had hij heel goed gedaan. Ten tweede is hij ook fier dat hij iets heeft kunnen veranderen in de Europese wetgeving. Na een traject van 10 jaar heeft hij iets kunnen veranderen op vlak van transport binnen Europa.
Zijn toekomst in Dow kan ook verschillende kanten uit. Een eerste mogelijkheid is dat hij door zijn functie rond duurzaamheid een eigen afdeling krijgt specifiek daarrond. Een tweede mogelijkheid is dat hij zijn scoop gaat vergroten en niet enkel voor Europa bevoegd is maar ook voor Afrika. Het lijkt voor Luc een uitdaging om het niveau van transportveiligheid in Afrika op hetzelfde niveau te krijgen als Europa. Ten derde kan hij in de ondernemingsraad gaan. Iets wat hem niet veel persoonlijk gewin oplevert maar waar hij wel nog iets kan bijdragen bij de onderneming. Tot slot is er ook nog de mogelijkheid dat er iets onverwachts uit de bus komt. Hoe dan ook, Luc ziet zijn toekomst binnen het bedrijf positief in.
Katja Spannmann
Als improvement & marine specialist is Katja Spannmann een vooruitdenkend en avontuurlijk persoon. Na haar studies in Zwitserland trok de Duitse naar Australië om er een jaar te leven. Vervolgens vond ze werk bij Dow in Texas waar ze als ingenieur aan een project kon werken.
Het tofste aan Dow is volgens Katja dat je er veel mogelijkheden hebt en kansen krijgt. Zo kon ze na het project in Texas, in Nederland aan de slag binnen het bedrijf. Door haar interesse in logistiek mocht ze op die afdeling werken wat een boeiende uitdaging was. Momenteel merkt ze ook nog andere uitdagingen waarmee ze op de dag van vandaag mee moet kampen. Automatisatie en digitalisatie worden steeds belangrijker. Dit heeft een enorme invloed op haar taak als improvement specialist.
De strategie van het bedrijf wordt opgesteld door de top maar zelf moet zij deze verder verwerken op haar vakgebied. Zo past Katja het innovatieve aspect van de bedrijfsmissie toe door de vervuiling van boten zo laag mogelijk te houden, en kijkt ze naar mogelijkheden om het water te zuiveren.
Over leiding geven weet Katja ook al heel veel en kon ze mijn nog enkele tips geven over het feedback geven aan medewerkers. Vlot kunnen communiceren op een juiste manier is essentieel volgens haar. Verder wist ze me ook nog enkele verschillen te zeggen tussen het feedback geven in een Amerikaans bedrijf en een Europees bedrijf. De benaderingen met het personeel en hun mindset is totaal verschillend. In de VS heeft iedereen zijn eigen visie en in Europa krijgen werknemers graag meer details.
Naast de verschillen op vlak van feedback zijn er ook nog andere. De opleiding van Europeanen is meer praktijkgericht en dat merk je wanneer je met beide hebt samengewerkt. Zij hebben minder uitleg nodig, zijn zelfstandiger en werken meer gestructureerd. Amerikanen zijn minder voorbereid maar spontaner.
Katja is trots op het project waar ze in de VS aan gewerkt heeft maar vooral op de mensen die er aan hebben meegewerkt. Haar toekomst ziet ze zeker nog binnen Dow alleen de afdeling of locatie blijft een vraagteken. Het enige wat ze zeker weet is dat ze graag nog wat meer verantwoordelijkheid en invloed op het bedrijf wil hebben.
Bart Rijckaert
Door een sterke interesse in de logistieke sector en mogelijkheden bij Dow is Bart Rijckaert daar gaan werken als MSC team coördinator. Hij volgde een MBO (Middelbaar beroepsonderwijs) opleiding logistiek - economie en is momenteel bezig voor zijn bachelor logistiek aan de hogeschool in Rotterdam.
Bart werkt voor MSC, een service center dat onderdeel uitmaakt en diensten levert aan dow. Als teamcoach ondersteunt hij waar nodig is. Zelf vindt hij twee eigenschappen belangrijk voor deze functie. Ten eerste moet je proactief zijn. Vooruitdenken en dingen zien aankomen zijn belangrijk in de logistieke sector. Ten tweede moet je kalm kunnen zijn in bepaalde situaties. Soms kunnen er veel verschillende problemen komen en moet je deze goed kunnen oplossen.
De brug tussen manager en werknemer is volgens hem klein. Doordat ze met weinig verschillende lagen werken hebben ze een vlotte communicatie en dat is iets positiefs aan werken bij Dow. Er zijn ook nog andere voordelen aan zijn job verbonden. Zo heeft Bart een groot globaal netwerk kunnen bouwen binnen de industrie. Het enige nadeel is dat het geen 8-tot-17 job is want sommige problemen moeten op dezelfde dag nog opgelost worden.
Opleidingen heeft hij nog niet zo veel gehad aangezien het onderdeel van Dow nog niet zo lang bestaat. Bart denkt dat dit zal veranderen doordat het nu soepeler werken is en je meer kansen krijgt.
Desondanks dat hij nog niet zo lang bij het bedrijf werkt, is hij toch trots op iets wat ze als team bereikt hebben. Samen hebben ze voor meer dan 1 miljoen euro besparingen gezorgd.
Bart hoopt in de toekomst als eerste zijn diploma te halen en later misschien door te groeien naar een functie zoals die van Katja Spannmann.